Ještě nejste našim registrovaným zákazníkem? Zaregistrujte se a získejte 100 Kč na první nákup.
Ještě nejste našim registrovaným zákazníkem? Zaregistrujte se a získejte 100 Kč na první nákup.
Rozvody digestoře mohou být řešeny několika způsoby.
Jestliže nechcete, aby byl odér z vaření cítit po celém domě, a také se chcete vyhnout zvýšené vlhkosti, neměla by vám chybět digestoř. Jak ji vybrat a na co si dát pozor?
Poslání digestoří neboli odsavačů par je zbavení kuchyně odéru a nežádoucích výparů. Vedle toho efektivně odebírají vlhkost, která vzniká při vaření, zejména když na varné desce bublají horké pokrmy. Indukční varné desky díky své vysoké účinnosti umožňují rychlejší dosažení požadované teploty, což může vést k menšímu výskytu nepříjemných výparů.
Digestoře proto patří mezi stejně důležité spotřebiče, jako jsou například lednička nebo indukční varná deska. V moderní kuchyni je zařazení digestoře nad varnou deskou či sporákem nejen estetickým prvkem, ale především funkcionalitou, která zajišťuje čistotu a svěží vzduch v prostoru. Typů odsavačů par je hned několik:
Snižování energetických nákladů je více než aktuální téma. Pokud stojíte před otázkou, jak vybrat digestoř, bude pro vás jedním z důležitých faktorů její spotřeba. Pokud hledáte digestoř s nízkou spotřebou energie, řiďte se energetickým štítkem. Nejúspornější digestoře spadají do energetické třídy A (+, ++). Energeticky nejnáročnější do skupiny G. Na úspornosti provozu spotřebiče se ovšem podílí i čistota filtrů. Čím zanesenější filtry, tím nižší odtah a vyšší spotřeba digestoře.
Přínosy digestoře nejsou jen o eliminaci odéru a vlhkosti. Kromě toho zlepšují kvalitu vzduchu. Například, pokud vaříte na plynovém sporáku, snižuje zapnutá digestoř koncentraci oxidu uhelnatého a oxidu dusíku, které vznikají při hoření plynu.
Díky odvodu vlhkosti se eliminuje vznik plísní, které se z kuchyně mohou rozšířit i do dalších místností vašeho domova. Plísně patří mezi nebezpečné činitele, kvůli kterým vzniká řada respiračních onemocnění.
Při výběru odsavače par se nejdříve zamyslete nad tím, zda máte možnost odpadní vzduch odvádět přímo mimo dům nebo nikoliv. Podle toho budete vybírat mezi digestořemi s odtahem vzduchu nebo s recirkulací.
U tohoto typu se vzduch odvádí ven, tedy mimo budovu pomocí vzduchotechnického potrubí. Vzduch může být odváděn přímo přes obvodovou stěnu v kuchyni, ale také se může ven dostat přes střechu. Při zapnutí se výpary přímo z hrnců filtrují přes tukový filtr, který vzduch očistí a ten pokračuje dále ven z budovy.
V případě recirkulace zůstává vzduch uvnitř obytného prostoru. Digestoř nasává páry z vaření a smažení a čistí je přes filtr s aktivním uhlím. Takto vyčištěný vzduch se následně vrací zpět do místnosti. Uhlíkový filtr se časem zanáší, což snižuje jeho účinnost. Proto je potřeba jej pravidelně měnit. Doba životnosti je vždy uvedena v návodu spotřebiče. Obecně se pohybuje v řádu měsíců až několika let. Záleží na četnosti vaření a používání digestoře. Montáž recirkulační digestoře je snazší než u digestoře s odtahem, jelikož si nežádá žádné stavební úpravy.
Typ digestoře vybírejte podle možností, které kuchyně nabízí.
Digestoř s odtahem:
Digestoř s recirkulací:
Výkon se udává v m³/hod. Ke zjištění potřebného výkonu je potřeba znát objem místnosti, který spočítáte vynásobením délky, šířky a výšky kuchyně. Dostatečně výkonná digestoř by měla vzduch v kuchyni vyměnit až 10krát za hodinu. Objem místnosti proto vynásobte číslicí 10.
Digestoř by měla mít dostatečný výkon.
Při výběru digestoře pro vás bude důležitý nejen výkon, ale také hlučnost provozu. Ta by se měla držet v únosné míře 55 dB. Kromě toho je důležité si naplánovat odtahové potrubí. Na co při tom myslet?
U odtahového potrubí je potřeba pamatovat na to, že výkonný model digestoře dokáže nasát velké množství vzduchu, který se v potrubí pohybuje vysokou rychlostí. Aby bylo fungování digestoře efektivní, neměl by vzduch v trubkách překonávat příliš mnoho překážek, mezi které patří:
Čím více překážek, tím je výkon odsavače par nižší a hlučnost naopak vyšší. Výrazně se nedoporučuje redukovat předepsaný průřez potrubí, čímž můžete ztratit více než 50 % výkonu spotřebiče. Za ideální se považuje co nejkratší odtah přes boční zeď. Pokud se delší a členitější trase nemůžete vyhnout, snížíte ztrátu výkonu pomocí většího průřezu potrubí.
Z hlediska provedení máte možnost vybírat z potrubí kulatého a plochého. Průměr použitého potrubí by se měl shodovat s přírubou na digestoři. V opačném případě hrozí při zapnutí odtahu nadměrná hlučnost, nebo pokles výkonu. Za předpokladu, že je odsavač par vybaven motorem s odpovídajícím výkonem, platí, že čím větší průměr potrubí, tím větší průtok odváděného vzduchu.
Je potřeba počítat s tím, že v užším potrubí i tak dochází vlivem vysoké rychlosti proudění vzduchu k nadměrnému hluku.
Odtahové potrubí je důležité správně rozvrhnout. Pamatujte na délku potrubí, počet ohybů, případné redukce či krycí venkovní mřížku. Správnou volbou potrubních prvků snížíte nejen tlakové ztráty, ale také hlučnost a zvýšíte výkon ventilátoru.
Jestliže je délka celého odtahového potrubí kratší, cca do 3 m, a disponuje pouze jedním pravoúhlým ohybem, můžete zvolit nižší výkon ventilátoru bez ohledu na hodnotu tlaku.
Vzduchové potrubí může vést:
Výkon odsavače se snižuje s počtem kolen a dalších překážek, které musí vzduch překonat.
Počet kolen na pevné hladké trubce | Ztráta u průměru 125 mm | Ztráta u průměru 150 mm |
1 | 10 % | 7 % |
2 | 18 % | 13 % |
3 | 25 % | 18 % |
Aby byla účinnost odsávání co nejvyšší, je potřeba digestoř instalovat nad varnou desku či sporák ve výšce, která nepřekročí 75 cm. Minimální bezpečná vzdálenost je 65 cm od varné desky. U šikmých odsavačů obvykle stačí výška 40–45 cm. Optimální vzdálenost najdete v návodu, který je přiložený k modelu.
Úkolem tukového filtru je ochrana vaší kuchyně před mastnými výpary, které se tvoří při vaření. Rovněž zabraňuje vnikání tuku do komína, kde by se tuková vrstva mohla vznítit a způsobit požár. Tukové filtry mohou mít podobu bílé netkané textilie, která se při zanesení vyhodí a vymění za novou. K dostání jsou také tukové filtry v podobě jemné kovové mřížky, kterou jednoduše omyjete horkou vodou se saponátem a opakovaně používáte.
Filtry měňte nebo udržujte podle toho, jak často vaříte mastná jídla. Kovové mřížky je vhodné čistit alespoň 1krát za 2 měsíce.
Tukový filtr ve ventilačním potrubí.
Při montáži digestoře pamatujte na doplňky, které pomohou s odvodem kondenzátu a zamezí navracení odpadního vzduchu zpět. Odpadní potrubí nezapomeňte zateplit pomocí izolace Dalap EPS (pro kulaté i hranaté vzduchovody), která eliminuje vznik kondenzátu.
Vyrábí se z 20mm polystyrénu a kromě předcházení vzniku kondenzátu také snižuje hluk a chrání potrubí před poškozením. Izolace Dalap EPS je kompatibilní nejen s rovnými částmi potrubí, ale také s koleny a T kusy. Díky integrovaným zámkům stačí izolaci na potrubí jednoduše nacvaknout, zajistit PVC lepicí páskou a připevnit kovovým stahovacím páskem. Názornou ukázku a další užitečné informace můžete shlédnout v našem videu:
Jsou k dostání pro kulaté i hranaté potrubí. Slouží pro odvod kondenzátu, který vzniká srážením vody v potrubí. Kondenzační jímka se doporučuje instalovat především k digestoři, jejíž ventilační systém vede přes střechu. Jímka vzniklý kondenzát zachytí a postupně odvede pryč. Do potrubí ji stačí pouze zasunout a utěsnit PVC lepicí páskou či silikonem. Podívejte se, jak kondenzační jimky fungují:
Pachotěsné klapky Dalap GBV poskytují dostatečné těsnění, takže se po vypnutí digestoře nemusíte obávat zpětného vracení odvětraného vzduchu. Jejich součástí je silikonová membrána, gumové těsnění a zavírání na magnet. Po vypnutí motoru digestoře se tedy klapka pevně zavře a neotevřou ji ani poryvy větru. Proto se dovnitř nedostávají odvětrané pachy ani chladný vzduch. Názornou ukázku můžete shlédnout ve videu:
Digestoř si zaslouží pravidelnou údržbu. Jakmile je filtr do digestoře zanesený, výrobek správně neodvětrává a jeho funkčnost klesá.
Kovové tukové filtry do digestoře je možné mýt pod vodou houbičkou a saponátem na nádobí. Pokud to výrobce povoluje, je možné filtry mýt i v myčce nádobí. Ideální frekvence čištění je jednou za 2 měsíce. Syntetické tukové filtry z netkané textilie nejsou omyvatelné. Vypráním se neobnoví jejich účinnost. Musí se nahradit zcela novými. Náhrada se doporučuje jednou za 2 až 4 měsíce. Uhlíkové filtry do digestoře obvykle omyvatelné nejsou a nahrazují se zcela novými. Podle intenzity vaření byste je měli měnit po 3 až 6 měsících.
Udržování filtrů je důležité nejen kvůli vnitřnímu klima, ale také kvůli stavu motoru. Filtry motor chrání před mastnotou. Pokud by se mastnota do motoru dostala, je potřeba jej pomocí šroubováku odmontovat a vyjmout z něj větrák. Větrák vyčistěte podobně jako kovovou mřížku a zbytek motoru otřete pomocí hadříku. Než motorovou část složíte dohromady, ujistěte se, že jsou všechny jeho části suché. Při péči o motor se vždy řiďte radami výrobce.
Povrch digestoře se doporučuje čistit zhruba 1krát za měsíc. Vždy používejte pouze čisticí prostředky, které schvaluje výrobce. Vyhněte se používání ostrých a abrazivních předmětů, které by mohly povrch poškodit.
Po–Pá, 8–16:30 hod.